Teden družine: Najin zakon – Božja mojstrovina

Moški in ženska, ki se ljubita! To je Božja mojstrovina! papež Frančišek

 

Nedelja, 18. marec

Za moža: Ne glede na to, kako se počutite v zakonu, se lahko odločite, da prevzamete pobudo in prvi pristopite k ženi. Tega poguma vam ni manjkalo, ko ste jo še osvajali. Pokažite ženi, da je v vašem srcu na prvem mestu. »Uživaj življenje z ženo, ki jo ljubiš« (Prd 9,9). Najdite vsak dan čas za preprost poljub in objem. Najlažje boste to izpolnili, če je to prva stvar, ki jo naredite zjutraj. Zvečer zaključita dan s križem na čelo. To naredite, ne glede na to, kaj čutite do nje. Čisto preprosto.

Za ženo: Tudi če s strani moža pogrešate naklonjenost in ljubezen, se v tem tednu poskusite osredotočiti predvsem na to, kar vidite v njem dobrega. Poiščite besede potrditve za tisto, kar naredi za vas, tudi če ni popolno. Ni enostavno, a z Božjo pomočjo to zmorete.

 

Ponedeljek, 19. marec (sv. Jožef)

V zakonu spoznavam samega sebe

Za moža: Da bi izpolnil poklicanost, svoj klic, je Adam potreboval ženo, ki mu je bila v »primerno pomoč« (gl. 1 Mz 2,18). Bog vašo ženo uporablja tudi zato, da vam pomaga zares spoznati sebe. Vaše reakcije govorijo o vas, ne o ženi. Danes pred Bogom razmislite, kaj ste prav ob ženi novega spoznali o sebi. Katere so te lastnosti, šibkosti ali tudi sposobnosti? Žena bo vesela, če ji to zaupate.

Za ženo: Za vaša čustva ni kriv vaš mož. Ob njem se le prebudijo. Kaj z njimi naredite, je vaša odgovornost. Ko vas naslednjič prizadene, si najprej prisluhnite in prosite Boga za moč, da mu boste brez očitanja in napadanja povedali, kako se počutite.

 

Torek, 20. marec

V zakonu se učim sprejemati drugega, takega kot je

Za moža: Če ženi ne poklonite vsaj delček časa, zanimanja, naklonjenosti, se ob vas počuti nezaželeno in odveč. To gotovo ni vaš namen, saj želite imeti ob sebi srečno ženo. Peter naroča možem: »v časti jih imejte kot nežnejša bitja« (1 Pt 3,7). Vprašajte jo, kakšen je bil njen dan, šele potem ji spregovorite o svojem. Ne podajajte nobenih rešitev, le poslušajte jo. Nič drugega.

Za ženo: Vaš mož ni popoln, ima slabosti, a vas ima rad. Z opozarjanjem na nepopolnosti ga ne boste motivirali k spremembi. S prezirom še manj, saj to učinkuje kot »trohnoba v njegovih kosteh« (Prg 12,4).  Apostol Peter piše, da bodo možje »pridobljeni že po vedenju svojih žena, brez besede, ker bodo opazovali vaše strahospoštljivo, čisto življenje« (1 Pt 3,1-2). Sliši se nepredstavljivo:  svojega moža boste pridobili s spoštovanjem. Prosite Boga za dar spoštovanja. Povejte mu, kaj na njem najbolj cenite in zaradi česa ga spoštujete.

 

Sreda, 21. marec

V zakonu se učim darovati

Za moža: Vaš zakon ni projekt, ki ga je treba dokončati in vaša žena ni problem, ki ga morate rešiti.  Ta pristop imate lahko v službi, ne pa doma. V zakonu gre za vas in vaš odnos do žene in do Boga. Če imate čas za nogomet, za pogovor z njo pa ga zmanjka, boste prej ali slej slišali: »Moj mož ima nogomet raje od mene.«  Danes razmislite, česa je vaša žena zares vesela in jo poskusite presenetiti. Pavel piše: »Kakor mož hrani in neguje svoje telo, mora enako hraniti in negovati svojo ženo« (Ef 5,28-29).

Za ženo: Gotovo imate v glavi, kaj vse bosta morala danes še postoriti. Mogoče se vam zdi, da bo šlo vse narobe, če nimate nadzora nad vsem. Morda vaš mož res ne ve za vse družinske obveznosti, a ne nalagajte mu jih kakor otroku. Postavite mu odprto vprašanje, kako bosta poskrbela za vse to in počakajte, da pove. To je vaš dragoceni dar zaupanja njemu.

 

Četrtek, 22. marec

Ni zakona brez boja

Za moža: Ne glede na to, kako težko postane, »možje, ljubite svoje žene« (Kol 3,19). Dobronamerni mož razume klic: »bojujte se … za svoje žene« (Neh 4,8). Danes namenite molitev zase in za vašo ženo.

Za ženo: Zavedajte se, da imate izjemno duhovno moč, s katero lahko odvzamete ostrino vajinim konfliktom. Ko ima žena oblečeno »čast«, se nosi častno in deluje spoštljivo (gl. Prg 31,25). Pavel tudi vas poziva, da si »oblecite čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost.« (Kol 3,12). Danes v molitvi prosite za to »obleko«.

 

Petek, 23. marec

V zakonu se učiva odpuščati

Za moža in ženo: Pomislite, ali med vama ostaja kakšna bolečina, ki še čaka na odpuščanje. Ne izgubljajte časa. V molitvi prosite Boga za milost odpuščanja. Potem prosite zakonca za odpuščanje, oz. mu povejte, da ste mu odpustili. To storite, pa čeprav ste morda tudi sami z njegove strani bili prizadeti. Bodite svobodni in ne postavljajte se v odvisnost od priznanja vašega zakonca. Odpuščanje prinaša svobodo najprej tistemu, ki odpušča in odpira prostor za novo upanje v odnosu.

 

Sobota, 24. marec (Gospodovo oznanjenje – materinski dan)

Prosim! Hvala! Oprosti! Rad-a te imam!

Za moža: Vaša žena trdo dela za družino in za svoje delo ne prejema plače, ne javnega priznanja. Dati ji morate vedeti, da njeno delo opazite in cenite. Razmislite, za katere konkretne stvari se ji že dolgo niste zahvalili in to naredite. Ne pozabite ji povedati še, da jo imate radi.

Za ženo: Razmislite, kaj je danes vaš mož delal za vas in vašo družino in mu povejte, da cenite njegovo delo in vse, kar naredi za vas.

 

Nedelja, 25. marec

V zakonu ne gre le za naju

Za moža: Zahvalim se ženi za trenutke, ko je ostala do mene spoštljiva, tudi ko sam nisem bil najbolj ljubeč do nje.

Za ženo: Zahvalim se možu za trenutke, ko je ostal do mene ljubeč, tudi ko sama nisem bila najbolj spoštljiva do njega.

About

View all posts by