Žegnanjska nedelja, 25. oktober 2020 – Dan suverenosti

Cerkev na Brezovici je odprta eno uro za osebno molitev, za sveto spoved in prejem svetega obhajila:
vsak delavnik od 18.00 ure dalje in vsako nedeljo od 9.00 ure dalje.
Sveto obhajilo lahko prejmete med tednom ob 18.20 in ob 18.40 in v nedeljo ob 9.20 in 9.40.

NAGOVOR na 30. nedeljo med letom – žegnanjsko nedeljo,
Dan suverenosti, državni praznik – 25. oktober

Nedelja, 25. oktober, šesta obletnica smrti župnika g. Jožeta Gregoriča. V molitvi se spomnimo nanj. In molimo tudi za vse pokojne duhovnike, ki smo jih poznali ali so delovali v naši župniji.

25. oktober je državni praznik – dan suverenosti, ko se spominjamo dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil naše ozemlje. Osrednji dogodek, ko je iz Luke Koper odplula ladja z zadnjimi vojaki, se je sicer zgodil v noči na 26. oktober 1991, a sta zadnji ladji, ki sta bili opolnoči še zasidrani, veljali za tuje ozemlje, saj sta pluli pod tujo zastavo, tako da so vsi vkrcani vojaki zapustili slovensko ozemlje že prej.

V nedeljo zvečer, 25. oktobra, ob 20.00 uri ste povabljeni k ogledu premiere filma TIHI VEČER, ki predstavi življenje in delo Franca Ksaverja Mežka.
Franc Ksaver Meško je danes spregledan biser pisane slovenske besede. Skozi tančico zaprašene zgodovine nam film razkriva življenje in delo pisatelja, duhovnika ter velikega domoljuba, ki ga nista zlomila preganjanje tujih oblasti in vojna vihra.

Premiero bo spremljal pester program, kot da bi bili v veliki gala dvorani s prijatelji na pravi premieri, le da boste tokrat na premieri prisotni kar … od doma.

Film v celotni dolžini 54 minut in spremljevalnim programom bo na voljo za ogled na tej spletni strani celoten večer 25. oktobra.

Dve zgodbi, en film…
Studio Siposh se je lotil edinstvenega izziva – kratki film Onkraj poljan je nastajal vzporedno s pripravo dokumentarega filma o Francu Ksaverju Mešku. Zgodba Mance in Tineta tako zgodovinskemu orisu doda globino literarnega sveta in nas popelje skozi svetove, ustvarjene izpod Meškovega peresa.

Studio Siposh pod vodstvom Davida Sipoša je mednarodno nagrajena ekipa filmskih ustvarjalcev. Skozi privlačne zgodbe želi ponesti do gledalcev bogato slovensko in krščansko dediščino svojih prednikov. Pastir (2015), Kaplja na vedru (2016), Goreči škof (2017) ter Srce se ne boji (2019) so ključni projekti, s katerimi so ustvarjali slovensko katoliško filmsko produkcijo in jo ponesli tudi v svet. V letu 2018 so se lotili novega izziva; vzporedno z dokumentarnim filmom o F. K. Mešku so s kratkim filmom obudili tudi njegov literarni opus. S predanim delom ostajajo vodilni ustvarjalci tovrstnih vsebin pri nas.

About

View all posts by