Oznanila 25.6.2017

Dan državnosti

 

Spoštovani državljani, spoštovani župljani!

Domovina je pomembna. O tem beremo na samem začetku Svetega pisma, ko je Bog svoje izvoljeno ljudstvo poklical in ga želel popeljati na točno določeno ozemlje, ki jim ga je namenil. Zdelo se mu je vredno, da je pot do obljubljene dežele trajala dolgih 40 let in tisti, ki so vanjo vstopili, so videli, da je bila to res »dežela hribov in dolin« (5 Mz 11,11), kot jim je obljubil Bog, polna zelenja in cvetja. Bog je želel, da si njegovo ljudstvo prav na tistem ozemlju zgradi svoje domove, obdeluje polja, obiskuje svetišča in se veseli mnogih naravnih lepot, ki jih je tam ustvaril prav zanje.

Tudi pot Slovencev do naše domovine ni bila kratka. Poznamo zgodovino našega naroda, vemo, da smo bili na svojem koščku zemlje mnogokrat zapostavljeni, zatirani in da so nam stoletja gospodovali drugi. Svojo domovino smo si v preteklosti morali deliti z drugimi narodi. Zanjo smo se morali tudi boriti. Predvsem pa smo morali ostajati vztrajni, zaupljivi in polni molitve, preden smo končno lahko dvignili slovensko zastavo in so tudi drugi priznali, da se naša država odslej imenuje Slovenija. Kaj pomeni živeti brez domovine še danes okušajo narodi, ki nimajo svojega ozemlja in se morajo boriti za svojo identiteto, še bolj pa narodi, ki so jih vojne in nasilje pregnali iz njihovih domov in domače zemlje.

Odkar imamo Slovenci svojo državo, smo velik narod. Imamo vrhunske znanstvenike in inovatorje, priznane podjetnike in zdravnike, mnogo mladih, ki se s svojimi idejami uveljavljajo v svetu. Mnogi se čudijo, kako lahko iz tako maloštevilnega naroda vznikne toliko vrhunskih športnikov. Vsako leto v vse dele naše države pride mnogo turistov, ki prihajajo, da se naužijejo naše gostoljubnosti in »obilja zelene barve«, kot rečejo sami. Tudi pogled iz zraka na našo Slovenijo se ne da primerjati s podobnim  pogledom v drugih državah, kjer je manj naravnih lepot in manj razgibane pokrajine.

Noben narod in nobena domovina ne more živeti in obstati samo zaradi lepot pokrajine ali dosežkov njenih ljudi. Ko so Izraelci dobili v posest svojo novo domovino, so najprej postavili oltar. Izraelci so se takrat posvetili Bogu, naš narod pa je od nekdaj posvečen Mariji. Slovenski škofje so pred enim letom, med mašo za domovino v ljubljanski stolnici, posvetili slovenski narod Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Posvetitev na tak način se je zgodila prvič v slovenski zgodovini. Zato toliko močneje odzvanja in kliče po vsakoletni zaobljubi in priprošnji po Marijinem skrbnem varstvu tudi za naprej.

Želim vam ponosa in veselja ob našem državnem prazniku. Bog vas živi!


Priprava na sv. krst je v ponedeljek, 26.6., ob 20h. Krstna nedelja je 2. julija ob 10h.
Od 26. junija do 6. julija se v nujnih zadevah obrnite na duhovnika, g. Mira Šlibarja, tel.: 031 613 378 ali g. Simona Kvaternika, tel.: 051 616 949.


 

About

View all posts by