Oznanila, 14. oktober 2018

Orgelska maša bo tretji petek v mesecu oktobru, 19.10., ob 19:00 na Brezovici.

Mladinski pevski zbor vabi na koncert črnske duhovne – gospel glasbe, ki bo v soboto, 20.10. po večerni maši (19.45) v župnijski cerkvi na Brezovici. Koncert je glasbeno pričevanje mladih na predvečer misijonske nedelje. Vsak je lahko ‘misijonar’ na svoj način, mladi bodo pričevali s petjem. Vljudno vabljeni k poslušanju!

Koncert Antonio Vivaldi (Jesen in Zima), Giuseppe Tartini (sonata g-moll) in Pietro Antonio Lucatelli (Sonata »Le Tombeau«), ki ga bosta izvajala violinist Ildar Gatov in organist Fedor Stroganov bo na Viču, v soboto, 20.10., ob 19:45 uri.

Misijonska nedelja bo 21. oktobra. Pri vseh nedeljskih mašah se bomo spomnili naših misijonarjev po svetu.


Na misijonsko nedeljo se bo predstavila Humanitarno-medicinska odprava Nangoma 2019. V vasico Nangoma v Zambiji se pod okriljem Sekcije za tropsko in potovalno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani na humanitarno-medicinsko odpravo podaja skupina zdravnic pripravnic, treh bodočih zdravnic in zdravstvenega tehnika. V bolnišnici bodo od julija do septembra 2019, kjer bodo po svojih najboljših močeh pomagali lokalnim prebivalcem. V skupini je tudi Tina Poličnik iz Vnanjih Goric, ki bo predstavila delo in poslanstvo medicinske odprave.

Zakaj nas potrebujejo?
Bolnišnica v Nangomi, ki jo je pred 40 leti s požrtvovalnim delom slovenskih mojstrov zgradil misijonar duhovnik Stanko Rozman, je postala osrednja institucija zdravstvene pomoči za območje, kjer prebiva približno 78.000 ljudi. Na voljo je 75 postelj, ki si jih morajo bolniki včasih deliti. Osebja primanjkuje, saj so tam zaposleni le dva zdravnika, dva farmacevta, sedemnajst medicinskih sester, sedem babic in en koordinator. Vsak dan se v bolnišnici poleg redne zdravstvene oskrbe prebivalstva rodi 3-5 otrok. Za primerjavo: le v krajnski bolnišnici, ki je po številu porodov primerljiva (3,9 na dan), je kar 137 zaposlenih.

Cilji naše odprave:
–          nudenje strokovne medicinske pomoči v lokalni bolnišnici in v težko dostopnih oddaljenih vaseh preko dela na terenu, t. i. »outreach« programov,
–          oskrba z antibiotiki, cepivi in drugimi zdravili, povoji, oblogami, sanitetnim materialom in bolnišnično opremo, ki jih močno primanjkuje,
–          preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni,
–          osveščanje in zdravstvena vzgoja prebivalcev na področju prehrane, higiene ter varstva nosečnic in novorojencev, ki bo dolgoročno zmansala obolevnost in izboljsala zdravstveno stanje prebivalstva


Prihodnjo soboto in nedeljo bo mogoče dobiti sveče, ki jih pripravlja Karitas, za bližnji praznik Vseh svetih. Dar za svečo je 1,50 €. Polovico tega prispevka je namenjenega za potrebe Karitas.

About

View all posts by