Veliki petek

Vprašanja in odgovori ob pismu slovenskih škofov za Veliko noč 2021

Veliki petek je dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu.

Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše. Ob 15.00 uri, ko obhajamo spomin na Jezusovo smrt na križu, molimo križev pot

  • Ob 10.00 – Pasijon po Marku (TV SLO 2)
  • Ob 18.00 – Bogoslužje v čast Gospodovemu trpljenju iz Vatikana (TV EXODUS)
  • Ob 18.30 – Bogoslužje v čast Gospodovemu trpljenju – ljubljanska stolnica (RADIO OGNJIŠČE)
  • Ob 21.00 – Križev pot iz Vatikana (TV SLO 2, TV EXODUS)

DEVETDNEVNICA BOŽJEGA USMILJENJA

Na veliki petek začenjamo devetdnevnico Božje ga usmiljenja. Devetdnevnico, lahko molimo ob vsakem času, vendar je posebno pomembno, če jo molimo od velikega petka kot pripravo na praznik Božjega usmiljenja, ki je na Belo nedeljo.

DEVETDNEVNICA-BOZJEGA-USMILJENJA

ROŽNI VENEC BOŽJEGA USMILJENJA

Moli se na navadni rožni venec.
Na prvih treh jagodah: Oče naš…, Zdrava, Marija…, Verujem v Boga…,

Pri vseh petih desetkah molimo: pri jagodah Oče Naš:

Večni Oče, darujem ti telo in kri, dušo in božanstvo tvojega preljubega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa v spravo za naše grehe in za grehe vsega sveta. (en krat)

 in pri jagodah Zdrava Marija:

Po njegovem prebridkem trpljenju – usmili se nas in vsega sveta(deset krat)

Na koncu zadnje desetke: 
Sveti Bog, sveti Močni, sveti Nesmrtni – usmili se nas in vsega sveta. (tri krat)

________________________________________________________

Opravilo velikega petka ima tri dele. V prvem je opravilo Božje besede, med katerim beremo pasijon ali poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija (prim. Jn 18,1–19,42) ter med drugim prosimo za sodobno družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe kot tudi za odnose z judovsko skupnostjo. V drugem delu častimo križ v znamenje hvaležnosti in spoštovanja, v tretjem pa je obhajilni obred.

Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, ne smemo spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tudi na ta dan, tako kot na cvetno nedeljo, naj bi prevladovala misel na Kristusovo zmago. Na to nakazuje tudi rdeča mučeniška barva, ki jo uporabljamo pri bogoslužju in spominja na zmago, zaradi katere ima mučeništvo svoj pomen. V Katoliški cerkvi na veliki petek velja strogi post.

Kaj je strogi post in za koga ne velja?
Strogi post (odpoved mesu ob petkih v postnem času in da se le enkrat v dnevu do sitega najemo na pepelnično sredo in veliki petek) ne velja za vse, ki so mlajši od 18 let ali starejši od 60 let, ter za nosečnice in bolnike.

About

View all posts by