Prejem relikvij blaženega Alojzija Grozdeta in posvetitev novega oltarja

V župniji Brezovica smo se z devetdnevnico pripravljali na prejem relikvij blaženega mučenca Alojzija Grozdeta in posvetitev novega daritvenega oltarja.

Devetdnevnico pred posvetitvijo je v petek, 12. januarja, začel dr. Janez Gril s sodelovanjem skavtov in mladih. Vsak dan devetdnevnice smo prebrali del besedila, ki nam je odstrl pogled na življenje, duhovnost in mučeništvo Alojzija Grozdeta. V soboto, 13. januarja, smo v dvorani Marijinega doma prisluhnili našemu duhovnemu pomočniku dr. Antonu Štruklju, ki nam je živo in večplastno predstavil Alojzija Grozdeta kot člana Marijine kongregacije, Katoliške akcije, pesnika, zglednega dijaka in nazadnje mučenca. Njegove pesmi in prozna besedila so brali mladi iz naše župnije.

Poseben poudarek v župniji je bil v četrtek, 18. januarja, ko smo slovesno sprejeli relikvije blaženega Alojzija Grozdeta. Sprejemu relikvij in evharistiji so bili udeleženi g. Igor Luzar, postulator ter duhovniki in verniki celotne dekanije ter sosednjih župnij.

Dan zatem je bogoslužje vodil g. Marko Japelj, župnik na Čatežu in Zaplazu, ki je še posebej nagovoril mlade, v soboto pa naš rojak g. Klavdio Peterca, ob sklepu celodnevnega češčenja na dan pred župnijskim praznikom in ob zaključku devetdnevnice pred slovesno posvetitvijo oltarja.

Oltar je posvetil nadškof msgr. Stanislav Zore v nedeljo, 21. januarja. Poleg župljanov so obredu  prisostvovali tudi verniki sosednjih župnij. Obred posvetitve je zajemal pet delov:

vlaganje relikvij v oltar,

maziljenje oltarja,

pokaditev,

pogrinjanje in razsvetlitev oltarja. Nadškof Zore je v pridigi poudaril, da je naša vera tista, ki bo oltar iz zgolj posvečenega kamna spremenila v oltar, ki bo dal sadove. Posebej je izrazil upanje, da bi bili eden od teh sadov po priprošnji blaženega Alojzija Grozdeta novi duhovni poklici, ki bi vzniknili tudi v našem kraju.

Alojzij Grozde je bil v življenju močno povezan s sveto evharistijo. Odslej bo tudi v našem svetišču priprošnjik za vse, v čemer je bil v času življenja duhovno močan. Priporočali se mu bomo kot priprošnjiku za zvestobo Bogu in domovini, kot priprošnjiku za mlade in njihove starše, za prave življenjske odločitve, trdnost v veri ter pokončnost v svetu, ki ga sooblikujemo.

About

View all posts by