Oznanila, 5.2.2017

V nedeljo, 5. 2., bo ob 15h bo slovesna sveta maša z revijo otroških pevskih zborov na Rakovniku. Revija je bila zamišljena s ciljem, da bi z glasbeno sveto mašo počastili ustanovitelja salezijanskega reda in zavetnika mladih, sv. Janeza Boska, ki svoj god obhaja 31. januarja. Letos se pričakuje okoli 1000 otrok, ki sodelujejo s petjem in prihajajo iz različnih slovenskih župnij.

V ponedeljek, 6. 2., bo po maši srečanje molitvene skupine Beseda življenja. Naslov srečanja: »Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost« (Ezk 36,26).

V torek, 7.2., po sveti maši ob, 19.30, na predvečer kulturnega dneva, skupina Mavrični angelčki v okviru MKI (mavrično katehetske igre) pripravlja kratek kulturni program. Zapele bodo Zdravljico, zaigrale kratke skladbe na instrumente in uprizorile kratko igro o povodnem možu. Vabljeni na ogled.

Skavtski petek bo 10. 2. Pri sveti maši sodelujejo skavti.

Vabljeni na četrti Antonov večer z naslovom »Po Marijinih sporočilih v Fatimi zaznamovano stoletje, s poudarkom na duhovnih orodjih v angelovi in Marijini delavnici.« Pred sto leti so nebesa izbrala tri otroke v Fatimi. Angel Portugalske in angel miru jih je pripravil na srečanje z Marijo, ki jih je vključila v sodelovanje pri božjem načrtu za človeštvo. Večer bosta oblikovala zakonca Mojca in Severin Maffi. Zakonca se poglabljata v Marijina sporočila in upanju, ki izhaja iz teh sporočil za človeštvo.
Srečanje bo v soboto, na god Lurške Matere Božje, 11. 2. 2017, ob 20h v dvorani Marijinega doma.
Naslednji Antonov večer bo 11.3. z gostoma Alešem in Heleno Rozman. Naslov večera bo: »Življenje in vera ob diagnozi rak«.

V soboto, 11.2., bo tudi predavanje za starše v župniji Ljubljana – Vič. Predaval bo g. Marko Juhant. Začetek ob 18:45.

Papeževa poslanica – 11. februar – svetovni dan bolnikov
Svetovni dan bolnikov je leta 1992 ustanovil papež Janez Pavel II., prvič pa ga je Cerkev obhajala 11. februarja 1993 v Lurdu. Kot zapiše v poslanici papež Frančišek, je dan priložnost, da pozornost usmerimo na bolnike in trpeče na splošno. Obenem vabi vse, ki jim pomagajo, od svojcev, zdravstvenih delavcev in prostovoljcev, da se zahvalijo za Gospodov klic k spremljanju teh bolnih bratov in sester. Svetovni dan bolnikov na god Lurške Matere Božje, 11. februarja, nosi naslov: Čudenje nad Božjimi deli: Velike reči mi je storil Mogočni.
Papež izrazi svojo bližino vsem, ki živijo izkušnjo trpljenja, in njihovim družinam. Zahvali se tudi tistim, ki si v različnih vlogah in v zdravstvenih strukturah po vsem svetu prizadevajo s kompetentnostjo, odgovornostjo in predanostjo lajšati trpljenje ter skrbeti za bolnike in za njihovo dobro počutje. Vse spodbuja, naj premišljujejo o Mariji, ki je Zdravje bolnikov, porokinja Božje nežnosti do vsakega človeka in zgled izročitve njegovi volji.
»Bolniki, tudi s težkimi prizadetostmi, imajo svoje neodtujljivo dostojanstvo in svoje življenjsko poslanstvo. Nikoli niso zgolj predmeti; in četudi se včasih zdijo zgolj pasivni, v resnici to niso nikoli.«
»Pogled Marije, tolažnice žalostnih, razsvetljuje obličje Cerkve v njenem vsakodnevnem prizadevanju za uboge in trpeče. Dragoceni sadovi te skrbi Cerkve za svet trpljenja in bolezni so razlogi za zahvalo Gospodu Jezusu, ki je postal solidaren z nami, v pokorščini Očetovi volji in vse do smrti na križu, da bi človeštvo bilo odrešeno,«
zapiše papež Frančišek v poslanici. Solidarnost Kristusa, Božjega Sina, ki je bil rojen iz Marije, je izraz usmiljenje Božje vsemogočnosti, ki se razodeva v našem življenju – predvsem kadar je slabotno, ranjeno, ponižano, izključeno in trpeče – in vanj vnaša moč upanja, ki nas podpira.

V februarju ne bo rednega srečanja ŽPS, ker bo srečanje vseh članov ŽPS iz naše dekanije potekalo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v soboto, 11. 2. 2017, od 9h do 13h, kjer nas bo obiskal tudi g. nadškof.

Duhovne vaje za prvoobhajance bodo od petka, 17. 2., do nedelje, 19. 2., v Marijinem domu na Bledu. Odhod z avtobusom je v petek ob 17h. Za povratek pridete starši na Bled z osebnim prevozom v nedeljo ob 10h. Zaključek je s sv. mašo ob 11h.

Postno romanje – GOSPA SVETA NA KOROŠKEM, sobota, 4. 3. 2017. Odhod izpred cerkve na Viču ob 7:30, vožnja preko prelaza Ljubelj na Koroškem, skozi Celovec do Gospe Svete (Maria Saal). Slovesna maša ob 10h v baziliki, po maši prosto za okrepčilo in osebne pobožnosti. Obisk Vojvodskega prestola v bližini. Povratek domov po Koroški ob Vrbskem jezeru, skozi Karavanški predor. Pozno kosilo bo v Žirovnici v gostišču Trebušnik. Povratek v zgodnjih večernih urah. Prispevek za vožnjo, cestnine, tunelnino, kosilo je 25€ .

Romanje po poti škofa Janeza Gnidovca
Kosovo in Makedonija; od torka, 25. 4., do sobote, 29. 4. 2017. Na poti se bomo seznanili s svetniškim likom apostola naših bratov na Balkanu, s škofom Janezom Gnidovcem in sv. materjo Terezijo, rojeno v Skopju. Program romanja:
Torek, 25. 4. – Odhod z avtobusom iz Ljubljane ob 5:00, vožnja preko Hrvaške, Srbije do Skopja. V Skopju sv. maša v stolnici.
Sreda, 26. 4. – Obisk kraja življenja sv. matere Terezije in škofa J. Gnidovca. Sv. maša, obisk romarskega svetišča Letinica, pravoslavni in katoliški kraji.
Četrtek, 27. 4. – Sv. maša v Prištini, pot proti Albaniji, ogled mesta Kruje, Skadar in nadalje v Črno Goro, Podgorica.
Petek, 28. 4. – Sv. maša v Podgorici, ogled nove pravoslavne cerkve, spomin na milanski edikt, mesto Bar, Kotor.
Sobota, 29. 4. – Sklepna sv. maša v Kotorju, Dalmacija, pozno zvečer prihod v Ljubljano.
Cena: 395€ (nad 45 romarjev) oz. 420€ (pod 45 romarjev). Ob prijavi se plača 200€. Cena vključuje: avtobusni prevoz, vodstvo romanja, 4 polpenzioni, DDV. Doplačilo za enoposteljno sobo je 80€. Vstopnine niso vključene. Prijava je neposredno na Društvu prijateljev Svete dežele, Tržaška c. 85, 1000 Ljubljana, tel. 01 24 44 250 ali 041 669 134. Prijavnice so pri verskem tisku ali v pisarni župnišča. Kdor se bo prijavil v župnišču, bo prijavnica poslana na Društvo prijateljev Svete dežele. Prijava je možna do 12. februarja 2017.

About

View all posts by