Oznanila, 20.8.2017

Poletni oratorij za otroke bo od ponedeljka, 21.8., do petka, 26.8., od 9h do 16h na Brezovici. Vodilo oratorija je: Dotik nebes
V oratorijskem tednu bomo z otroki spoznavali življenjsko poslanstvo Marije Božje matere. Odkrivali bomo njeno poslanstvo preko oznanila nadangela Gabrijela, njen odhod k sorodnici Elizabeti, potem ob rojstvu Božjega sina Jezusa in njeno spremljanje ob smrti na križu. Predvsem pa naj bo pred nami njen zgled trdne vere ob vstajenju Jezusa in ob prihodu Svetega Duha na Binkonštni dan, ko je bila skupaj s prvimi kristjani, Jezusovimi učenci.

Žegnanje na Logu bo na Jernejevo nedeljo, 27. avgusta. Sv. maša bo v cerkvi na Logu ob 10h.

Župnijsko romanje bo v soboto, 9. septembra. Program romanja je na voljo pri verskem tisku.

Kozjansko obsega vzhodni del Posavskega hribovja v porečju reke Bistrice. Kozjansko je hribovito-gričevnata pokrajina z nadmorskimi višinami do 500 metrov. Vzhodni del Kozjanskega je zaznamovan z vinogradniškimi območji, ki spadajo v slovenski vinorodni okoliš Šmarje – Virštanj. Zahodni del Kozjanskega je pretežno gozdnat.

Pot nas bo najprej vodila v župnijo Šmarje pri Jelšah, kjer bomo imeli križev pot na prostem do cerkve svetega Roka, kjer se odpre lep razgled na Šmarje in okolico.  Cerkev sv. Roka je romarska cerkev, ki se nahaja na griču nad vasjo Predenca na eni strani ter nad Šmarjami pri Jelšah na drugi. Gradili so jo postopoma, vendar za čas njenega nastanka velja leto 1646. Preprosto masivno zunanjščino krasijo gotsko zašiljena okna ter lesen kip svetega Roka nad vhodnimi vrati. Notranjost cerkve je bogato okrašena. Ob lepem vremenu se z griča, kjer stoji cerkev svetega Roka, vidi več kot 50 cerkva. Pogled sega od solčavskih hribov do svete Uršule nad Slovenj Gradcem, Pohorja, in tako naprej.

Od tu bomo odšli na Sladko goro, kjer bo romarska sv. maša. Sladkogorski vinorodni griči obkrožajo biser, romarsko Marijino cerkev, ki so jo naši predniki poimenovali Sv. Marija – čudodelna Mati Božja. Zgradili so jo na mestu prvotne cerkve sv. Marjete. Sladkogorski griči so po letu 1738 postali spremljevalci v trumah zbirajočih se množic.

Po maši bo kosilo, nato pa se odpravimo malo bolj južno, k cerkvi svete Eme. Tu bomo imeli litanije v čast Materi Božji. Sveto Emo Krško so na Slovenskem zunaj avstrijske Koroške častili zlasti na Kozjanskem. Že leta 1450 so postavili leseno stavbo , 1466 ko se je pričel postopek za Emino beatifikacijo pa večjo zidano cerkev.

Romanje bomo sklenili z obiskom Olimja, ker je minoritski samostan, lekarna, čokoladica. Majhna vasica Olimje leži v zavetju gore Rudnice, v območju Kozjanskega parka. Veličino ji daje grad, nekdaj last grofov Atems sedaj občine Podčetrtek, ki je danes spremenjen  v samostan. Ob njem stoji veličastna cerkev Marijinega Vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin v naši domovini. V zavetju samostana se v pritličju južnega stolpa skriva neprecenljiva umetnina, stara samostanska lekarna s freskami, zapuščina patrov pavlincev, ki so 120 let bivali v olimskem samostanu (1663-1783).

Na poti proti domu se bomo morda še na kratko kod ustavili, saj se peljemo skozi vinorodne kraje.

Odhod z avtobusom iz Brezovice (parkirišče) je ob 7:00. Prihod na Brezovico je predviden po 20:00 uri. Cena romanja je 20 EUR (prevoz, kosilo), za otroke in ministrante 10 EUR.

About

View all posts by