Oznanila, 11. februar 2018

Dragi vsi, ki spremljate bolne!

Že kot otrok sem slišal za Lurd, mesto pod Pireneji v Franciji, kjer se je Marija prvič prikazala Bernardki 11. februarja 1858 in še sedemnajstkrat kasneje.
Bernardka je ob prvem prikazovanju – letos mineva 160 let – v rahlem vetru in blagi svetlobi »opazila Gospo, oblečeno v belo … z modrim pasom …« Vsa prevzeta je naredila znamenje križa in molila z Gospo rožni venec.
Tudi mi začenjamo vsak dan z znamenjem križa in naš dan prepleta molitev rožnega venca. Opogumljeni ob letošnjih Frančiškovih besedah iz poslanice bolnikom, postajamo »občutljivi« za ljudi v bolezni in trpljenju. Zato ne spreglejmo papeževih besed zahvale nam, duhovnikom, posvečenim možem in ženam.
Iz naslova in celotnega letošnjega pisma ponovno začutimo, da je Jezus na križu poskrbel za Marijo, ko jo je izročil Janezu, njega pa Mariji. Njena materinska poklicanost je na križu prišla na Janeza in na vso Cerkev.
Hvala vam za vašo bližino bolnim! Naj bo Devica Marija naša priprošnjica ob svetovnem dnevu bolnikov. Naj pomaga, da bi svoje trpljenje živeli v občestvu z Gospodom Jezusom in podpira vse tiste, ki skrbijo zanje.

Prisrčen pozdrav!

Miro Šlibar, za pastoralo bolnikov pri SŠK in lurški kaplan

 

Srečanje ŽPS je v ponedeljek, 12. 2., po sveti maši, ob 19:30 uri v Marijinem domu.

V torek, 13. 2., ni verouka za 1., 2. in 3. razred, ker se vsi veroučenci udeležite svete maše naslednji dan – v sredo – na pepelnico, 14. 2., ob 19:00 uri.  Redni verouk je le za birmance, 9. r., ob 18:00.

Pepelnicazačetek postnega časa, strogi post ter dan molitve in spokornosti je v sredo, 14. februarja.

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik vernikom na glavo posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost za spreobr-njenje oziroma poboljšanje življenja. Namen posta prvenstveno ni v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve.

Za osnovno držo vernika Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti:

Strogi post, ki je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (praznovanje, pogreb…) zdržek ne veže.

Gotovo je na prvem mestu osebna odpoved razvadam, zasvojenostim  in grešnim oblikam življenja. Brez telesne drže in doslednosti ni mogoče pričakovati koraka k boljšemu na področju duhovnega življenja. Telesnega in duhovnega življenja namreč ni mogoče ločiti.
Duhovne vaje za animatorje so od 16. do 18. februarja 2018.

Dekanijsko postno romanje – Prekmurje – po Halasovi poti – sobota, 10. marec.
Odhod ob 7:00 in vrnitev ob 19:00. Pot nas bo vodila na Hotizo, Veliko Polano in v Črenšovce.
Prispevek: za prevoz, cestnine, kosilo je 30 EUR, (za ministrante, OPZ, in pritrkovalcve je brezplačno). Prijave do 5. marca.

V tem tednu se bo pripravljala nova številka Zvončka, za mesec marec, za čas do velike noči. Če želite sporočiti mašni namen za naslednji mesec, lahko to storite še prihodnji teden. Popolnoma prosti dnevi v marcu so: 13., 15., 23., 27., 28., 31. in Velika noč – Log.

Letno srečanje vseh ključarjev je v torek, 27. februarja, po maši ob 19:30. Povabljeni že k sv. maši.

About

View all posts by