Nedelja Svete Trojice

Lepota zakonske zveze – nagovor udeležencem tečaja o družini in zakonski zvezi, 27. september 2018, papez Frančišek

»Velikokrat je glavni razlog problematike, ki pride na površje po obhajanju zakramenta svetega zakona, treba iskati ne le v skriti in daljni nezrelosti, ki se je nenadoma sprožila, ampak predvsem v šibkosti krščanske vere in pomanjkljivem cerkvenem spremljanju, v osamljenosti, ki so ji pogosto prepuščeni novoporočenci po obhajanju zakramenta.«

Zakon ni samo ‘družbeni’ dogodek, ampak je zakrament, ki obsega tudi ustrezno pripravo in zavestno obhajanje. Zakonska zveza namreč s strani zaročencev terja zavestno izbiro, ki postavi v središče voljo, da se skupaj gradi nekaj, kar ne bo nikoli moglo biti izdano ali zavrženo. Obstajajo mnoge iniciative, ki jih razvijajo škofije po vsem svetu, da bi realnim situacijam približale družinsko pastoralo, pod katero se razume predvsem spremljanje zaročencev v zakon. Zaročencem je pomembno ponuditi možnost, da se udeležijo seminarjev in molitvenih srečanj, kjer so poleg duhovnikov kot animatorji tudi zakonski pari z utrjenim družinskim življenjem in strokovnjaki psiholoških ved.

Velikokrat je glavni razlog problematike, ki pride na površje po obhajanju zakramenta svetega zakona, treba iskati ne le v skriti in daljni nezrelosti, ki se je nenadoma sprožila, ampak predvsem v šibkosti krščanske vere in pomanjkljivem cerkvenem spremljanju, v osamljenosti, ki so ji pogosto prepuščeni novoporočenci po obhajanju zakramenta. Šele takrat, ko so postavljeni pred vsakdanjost skupnega življenja, ki zakonca kliče k rasti na poti darovanja in žrtvovanja, se nekateri zavejo, da niso v polnosti razumeli tega, v kar so se podali. In čutijo se neprimerni, še posebej, če se primerjajo z dometom in vrednotami krščanskega zakona, ki zadeva konkretno ozadje, ki je povezano z neločljivostjo zveze, z odprtostjo za posredovanje daru življenja in z zvestobo.

Četrtek, 3. junij, Sveto Rešnje telo in kri – zapovedani praznik.
Sveta maša je ob 8.00 (za prvoobhajance ob 17.00) in ob 19.00 uri.

Zvečer po sveti maši je procesija z Najsvetejšim in na zelenici pred Marijinim domom blagoslov pri štirih oltarjih. 

Otroci povabljeni, da pred vsakim oltarjem pripravite prostor Jezusu s posipanjem cvetov ali drugih travniških rož.

Petek, 4. junij, prvi petek, je obisk starejših in bolnih na domu. Ob 15.00 molitev rožnega venca Božjega usmiljenja na Brezovici. Po večerni sv. maši je molitev pred Najsvetejšim do 20.30 ure.

Tridnevnica pred prvim svetim obhajilom – sreda, četrtek, petek, (2., 3. in 4. junij). Sveta maša bo za družine prvoobhajancev posebej, vse tri dni ob 17.00. Po maši bodo vaje za prvoobhajance.

Sobota, 5. junij, ob 10.00 uri, prvo sveto obhajilo. Sobota, 5. junij, prva sobota, molitev rožnega venca s premišljevanjem na fatimski način pred sveto mašo.

About

View all posts by