Advent

S glasbo skozi adventni čas.
Priprava na prihod Odrešenika Jezusa Kristusa skozi
glasbeni adventni koledar.
Kliknite številko na smrečici vsakega dne na poti do Gospodovega rojstva…

Razlaga adventnega časa, nekoliko drugačna…

BESEDA NADŠKOFA STANISLAVA ZORETA NA PRVO ADVENTNO NEDELJO

Vstopili smo v adventni čas, čas priprave na Jezusov prihod. Prisluhnite Božji besedi na prvo adventno nedeljo, nedeljo Karitas.

Voditelj bogoslužja povabi k prižiganju prve svečke na adventnem vencu. Naredimo znamenje križa.

V o d i t e l j:
V znamenju križa začenjamo danes novo cerkveno leto. Še več, začenjamo pripravo na Jezusov rojstni dan. Spomnimo se, kaj to pomeni. Prisluhnimo Božji besedi, da bomo izvedeli, kaj od nas pričakuje v letošnjem adventu Bog.

B r a l e c:
Iz svetega evangelija po Marku:Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Pazíte in čujte, ker ne veste, kdaj pride čas! Tako bo kakor s človekom, ki je zapústil svoj dom in šel na potovanje. Svojim služabnikom je izróčil oblast, vsakemu svoje opravilo, vratarju pa je naróčil, naj čuje. Čujte torej, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar zvečer, opolnoči, ob petelinjem petju ali ob zori da vas ne najde spečih, če pride nenadoma. Kar pravim vam, pravim vsem: Čujte!«

V o d i t e l j:
Katera beseda se najbolj pogosto ponavlja v tem Božjem sporočilu? Kaj to za nas pomeni? Zakaj naj čujemo in kako?

V s i:
 Se pogovarjamo in ugibamo.

V o d i t e l j:
Danes začenjamo s pripravo na Jezusov rojstni dan. Točno vemo, kdaj bo – 25. decembra. Toda nihče ne ve, kako bo takrat. Ali se bomo že lahko obiskovali? Ali bomo že lahko šli k sveti maši? Ali bomo že lahko šli gledat jaslice v domačo in kakšno drugo cerkev?

Predlagam, da preberemo zgodbo iz letošnjega adventnega koledarja.

Adventni-koledar_2020


Prosimo Jezusa, naj pride med nas in med nami ostane.

V s i:
Oče naš …

V o d i t e l j:
Sedaj pa vsi skupaj obudimo željo po duhovnem obhajilu. Molimo:

V s i:
Gospod Jezus, zbrani smo v tvojem imenu in verujemo tvojim besedam, da si vedno med tistimi, ki so združeni v molitvi. Prosim te, pridi ne samo med nas, pridi v moje srce in pomagaj mi, da si bom vztrajno prizadeval za mir in veselje med nami. Tako se bomo vsi skupaj lahko lepo pripravili na tvoj rojstni dan. Jezus, naj bo moje srce čim bolj podobno tvojemu Srcu. Amen. Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako sedaj in vselej in vekomaj.
Amen.

Opis adventnega venca v kratkem video posnetku.

Najbolj prepoznavno znamenje adventnega časa je adventni venec, ki s štirimi svečami označuje štiri adventne nedelje pred Božičem. Adventni čas je zaznamovan z vijolično barvo, ki je barva spokornosti, upanja, umirjenosti in notranje, duhovne priprave.

Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta pri sveti maši na prvo adventno nedeljo

Revija za jubitelje jaslic

About

View all posts by