Oznanila, 7. januar 2018

V ponedeljek, 8.1., začenjamo reden verouk.

V ponedeljek, 8.1., zvečer po maši  je srečanje molitvene skupine Beseda življenja. Naslov srečanja: »Tvoja desnica, Gospod, je mogočna« (2 Mz 15,6).

Z novim koledarskim letom se začno tudi bralne urice za otroke, ki ne obiskujejo vrtec. Prvo srečanje je v sredo, 10. januarja, ob 10.00 v Marijinem domu. Lepo povabljeni starši z otroki.

Začetek devetdnevnice k blaženemu Alojziju Grozdetu pred posvetitvijo oltarja je na skavtski petek, 12. januarja. Prav na prvi dan devetdnevnice bo med nami gospod Janez Gril, ki bo ob 19.00 daroval sveto mašo. Začnimo duhovno pripravo s priprošnjo mlademu mučencu. Prosimo ga zase, za prave odločitve in trdno vero. Prosimo za svoje domače, že posebej za moža, za ženo, za otroke in za vse mlade. Devetdnevnica bo potekala vsak večer ob 19.00 na Brezovici.

V tem duhu bo naslednji dan, v soboto, 13. januarja, Antonov večer. Naš duhovni pomočnik, gospod Anton Štrukelj nam bo približal lik Alojzija Grozdeta in delovanje Božje milosti v njegovem življenju in mučeništvu. Na Antonovem večeru bodo sodelovali tudi mladi, animatorji oratorija, saj je Alojzij Grozde v prvi vrsti zavetnik mladih.

God župnijskega zavetnika, svetega Antona Puščavnika, je v sredo, 17. januarja.

Slovesen sprejem relikvij blaženega Alojzija Grozdeta je v četrtek, 18. januarja, pri večerni maši ob 19.00. Relikvije bo izročil postulator za beatifikacijo, gospod Igor Luzar, ki bo ta večer tudi daroval sveto mašo. Relikvije bodo od četrtka zvečer do nedelje, ko bo posvetitev oltarja, na častnem mestu ob oltarju.

V petek, 19. januarja, ob 19.00 bo med nami župnik iz Čateža (skrbnik romarskega svetišča na Zaplazu) gospod Marko Japelj, ki nas bo nagovoril pri sveti maši.

V soboto, 20. januarja, je za našo župnijo dan celodnevnega češčenja Najsvetejšega. Na ta dan bodo svete maše ob 8h, 10h in 19h – ko bo sklep češčenja Svetega Rešnjega Telesa.

Antonova nedelja, 21. januar, žegnanje na Brezovici. Ob 10.00 uri je posvetitev novega oltarja in vgraditev relikvij v oltarno mizo. Oltar bo posvetil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore ob somaševanju duhovnikov. Naj bo to dan zahvale in priprošnje Bogu, dan vere in zaupanja, da je Gospod naš Odrešenik.

Darovanje – ofer po maši bo namenjen za nov oltar. Oltar je kraj darovanja – darovanje pa je izraz naše hvaležnosti, zahvale za vse kar imamo. Gospodinje naprošam tudi za domače dobrote, da se ob koncu nekaj časa zadržimo v praznovanju pri cerkvi.

 

O JASLICAH NA LOGU…

Letošnje jaslice se raztezajo po vsej hiši od pritličja do kapele. Sprehodimo se med njimi.
Ovčke pred kurilnico in stopnicami:
pred kurilnico je napis BREZPLAČNO. Jezus je zastonjski dar Očeta človeštvu. Prav tako je tudi celo Jezusovo življenje brezplačno darovanje za človeka.
Ovčke brez pastirja pa nam govorijo o pomanjkanju in potrebi po novih duhovnih  poklicih in nas vabijo k molitvi zanje. Sprehod po jaslicah nadaljujemo po stopnicah. Na sredi stopnic nas pozdravi:
angel s pastirji in ovčkami:
stopnice so simbol naše poti skoti življenje. »Strma je pot, ki vodi v življenje.« nam govori Jezus. In na tej poti se srečujemo z mnogimi znamenji. To je pot našega romanja skozi življenje. V Sloveniji imamo več romarskih svetišč (angel s pastirjem in ovčkami na sredi stopnic), predvsem Marijinih, na katerih lahko dobimo novih moči in novih smernic na našem življenjskem romanju.
Ovčke na mizah pred kapelo:
Jezus vstopa v naše vsakdanje življenje. Rodi se tudi med ljudmi s katerimi se vsak dan srečujemo v šoli, službi, na cesti…, pa čeprav so različni, drugačni od nas. Roditi se mora v našem vsakdanu in tam tudi živeti.
Ovčke pred kapelo pri blagoslovljeni vodi:
kot vodnjak v katerem je živa voda, voda po kateri ne bomo več žejni. Jezus je vir žive vode. »Pridite k meni vsi ki ste žejni.«
Ovčke na oknih v kapeli:
nič ne more ustaviti in preprečiti rojstvo Boga. Angeli in pastirji oznanjajo vest o Jezusovem rojstvu po vsem svetu. Če temu oznanilu ljudje zapremo vrata, nas bo pa doseglo skozi okno.
Ovčke na zvočnikih:
Jezus se je rodil in to novico moramo oznaniti svetu. Bodimo kakor zvočniki ki oznanjamo božično skrivnost.
Ovčke na skalah:
simbol trdnosti vere v Kristusa kakor temelj na skali ali kakor je rekel sam Jezus. »Na skali bom sezidal svojo cerkev.
Majhnost figuric proti velikosti kipov Svete družine:
ponazarja kako zelo je človek majhen pred Bogom.
Različnost materiala in velikosti figuric
Bog se je rodil za vsakega človeka, neglede na barvo kože, versko prepričanje, socialni položaj…
Ni se rodil samo za nas, ki se z njim srečujemo po cerkvah, ampak tudi za tiste ki ga ne poznajo, ki ga preganjajo, ki nam morda niso blizu…
Ovčke v kapeli nas na obkrožajo in vodijo proti jaslicam. Slišale so glas Dobrega pastirja, ki leži v jaslih. One gredo k njemu, saj vedo da Dobri pastir ne pozabi nobene izmed njih, in nas v sredi svojega tropa vodijo s seboj. Prepustimo se ovčkam, ki so slišale glas Pastirja, ki jih kliče in tudi sami bomo prišli do hlevčka. Ovčic je okrog sto trideset, da si vsak lahko izbere svojo ovčko, ki ji bo sledil do Jezusa.
Manjka samo še zvezda, ki je pripeljala v hlevček Svete tri kralje. Ta zvezda pa je lahko vsak izmed nas s svojim oznanjevanjem in pričevanjem za Jezusa v svetu. Tudi mi imamo v svojem življenju možnost biti kažipot do Boga ljudem okrog sebe, ki te poti ne poznajo ali zanjo ne vedo. Poznali bi jo, če bi jim jo kdo pokazal. Najprej pa moram postati ovčka ali preprost pastir, da bom našel  Jezusa v hlevčku. In potem bom lahko zvezda, ki kaže pot k Jezusu, zvezda, ki nikoli ne ugasne.

About

View all posts by