Oznanila, 24. maj 2020

Povabilo za strše letošnjih prvoobhajancev:

Spoštovani.
Letos je priprava na praznik prvega svetega obhajila zaradi epidemije zelo spremenjena. Šolski pouk je le za prvo tiado. Veroučno delo je do konca leta doma. Kako bo s šolskim delom v jeseni ni nič zagotovljenega.
Zato vas starše letošnjih prvoobhajancev vabim na kratko srečanje, ki bo na prostem, na župnijskem dvorišču, v četrtek, 28. maja 2020, ob 20.00 uri. Prav je, da se srečamo in najdemo možnost primernega praznovanja za vaše otroke glede na razmere, ki so prisotne.

Lepo vas pozdravljam, Jožef Poje, župnik

V nedeljo, 24. maja, je svetovni dan sredstev družbenega obveščanja. Ob tem dnevu je papež Frančišek izdal poslanico z naslovom »Da boš lahko pripovedoval in zapisal v spomin (prim. 2 Mz 10,2). Življenje piše zgodbo.«, v kateri poudari, da je človek pripovedujoče bitje a vsaka pripoved ni vedno dobra. Poklicani smo k dobri pripovedi.

V sredo obhajamo god blaženega Alojzija Grozdeta, mučenca, ki je bil umorjen kot devetnajstleten dijak. God obhajamo na njegov rojstni in krstni dan in ne na dan smrti, kot je to običajno za druge svetnike, ker dan smrti sovpada s praznikom Marije Božje Matere, 1. januarja, in takrat ne moremo obhajati svetniške godove.

Lepo povabljeni k sveti maši v sredo ob 19.00 na Brezovico, kjer so v oltarju tudi relikvije blaženega Alojzija Grozdeta. Oltar je bil posvečen na Antonovo nedeljo, 21.1.2018, pred dvema letoma.

Dolga leta se o smrti Alojzija Grozdeta ni smelo govoriti, a spomin nanj je kljub temu postajal vse bolj prepoznaven. Leta 1992 se je začel škofijski postopek za njegovo beatifikacijo. 13. junija 2010 je bil na slovenskem evharističnem kongresu v Celju slovesno razglašen za blaženega. Njegovi posmrtni ostanki – relikvije − so bili maja leta 2011 preneseni s pokopališča v Šentrupertu v Marijino cerkev na Zaplazu.
Danes k njemu romajo množice vernikov in mladih, ki se mu priporočajo v osebnih in družbenih zadevah. Postal je poseben priprošnjik za spravo in bratstvo v slovenskem narodu. S svojo mučeniško smrtjo ostaja zgovoren pričevalec časa in Kristusov mučenec. Alojzij Grozde tako postaja eden naših najvidnejših priprošnjikov za naš narod, vero in slovensko Cerkev.

About

View all posts by