Veliki petek

Veliki petek – je dan Jezusove smrti – strogi post. Spomnimo se krivične sodbe, na strašno bičanje, na kronanje s trnjem, na vse poniževanje in sramotenje, na njegov križev pot in strahotno križanje. To je edini dan v letu, ko ni  evharistične daritve, saj veliki in večni duhovnik sam daruje na oltarju križa svoje življenje.

Bogoslužje velikega petka ima tri dele:
OPRAVILO BOŽJE BESEDE – Berila nam izražajo isto misel kot Janezovo poročilo o Jezusovem trpljenju – pasijon. Prošnje za vse potrebe imajo na ta dan poseben pomen, saj Cerkev v molitvah prosi za: Cerkev, papeža, služabnike Cerkve in vse vernike, za katehumene, edinost kristjanov, za Jude, za tiste, ki ne verujejo v Kristusa, za tiste, ki ne verujejo v Boga, za državne voditelje, za vse, ki so v stiskah. Letos pa je dodana še prošnja za preizkušane v času epidemije.
ČEŠČENJE KRIŽA – Duhovnik dvigne križ in trikrat zapoje: Glejte les križa, na katerem je zveličanje sveta viselo. Potem odgovorimo: Pridite, molimo. Križ počastimo v zavesti, da je bila cena našega odrešenja – življenje Božjega sina. Počastimo križ, ki ga imamo v svojih domovih.
OBHAJILO – Na veliki petek je sveto obhajilo kot dragocen sad drevesa življenja svetega križa. Letos smo poklicani k prejemu duhovnega svetega obhajila.

Nagovor župnika na letošnji veliki petek v župniji Brezovica.

Molitev križevega pota ob 15.00 uri na radiu Ognjišče. Prenos obredov velikega petka iz stolnice v Murski Soboti (škof Peter Štumpf) je ob 18.00 uri na radiu Ognjišče.

Prav tako bo v živo prenos obredov velikega petka iz stolnice sv. Nikolaja v Murski Soboti ob 18.00 uri na Exodus tv.

About

View all posts by