Prva postna nedelja – 21.2.2021

Zahodno od reke Jordan, je judejska puščava, ki se po kamnitih dolinah, z nadmorsko razliko čez tisoč metrov, razteza vse do Jeruzalema. Potem ko je Jezus prijel od Janeza krst, je vstopil v to samoto. V puščavi, kraju preizkušnje, je pustil, da ga je skušal Satan, ki se od vsega začetka upira Božjemu načrtu zveličati ljudi.

Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti:

Strogi post, ki je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega osemnajstega leta do šestdesetega leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega štirinajstega leta. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (praznovanje, pogreb…) zdržek ne veže.

Gotovo je na prvem mestu osebna odpoved razvadam, zasvojenostim  in grešnim oblikam življenja. Brez telesne drže in doslednosti ni mogoče pričakovati koraka k boljšemu na področju duhovnega življenja. Telesnega in duhovnega življenja namreč ni mogoče ločiti.

Cerkev na Brezovici je odprta eno uro za osebno molitev, za sveto spoved in prejem svetega obhajila:

vsak delavnik od 18.00 ure dalje
vsako nedeljo od 11.00 ure dalje.

K sveti maši povabljeni domači, ki ste za sveto mašo darovali. Tako med delovniki kot ob nedeljah in praznikih. Vsi pa ste povabljeni, da spremljate prenos svete maše preko medijev.

Postne duhovne vaje v vsakdanjem življenju
»Iščite Gospoda, dokler se da najti.« (Iz 55,6)

Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta na 1. postno nedeljo

About

View all posts by