MAJ – Marijin mesec – mesec šmarnic

S praznikom svetega Jožefa Delavca začenjamo mesec maj. Mesec šmarnic, ki ga bomo letos doživljali drugače, vsak na svojem domu, s svojimi najbližjimi.

V tem času pa bomo vseeno imeli priložnost, da se preko Pastoralnega portala Pridi in poglej vsak večer povežemo z drugimi šmarničarji, ki bodo sledili šmarnični zgodbi o najlepših Marijinih imenih, ki jih bo skupaj s svojimi domačimi odkrivala deklica Lea. In ne le to, vabimo vas, da skupaj tudi ustvarjamo!

Lahko pa se odločite za spremljanje šmarnic od Slovenskega kateketskega urada, ki nosijo naslov Največji dar. To so šmarnične zgodbe dveh družin. Dveh mam, dveh očkov in osmih otrok, ki so vsi približno enake starosti. Vsi živijo preprosto življenje na obrobju mesta, na dveh majhnih kmetijah in v isti župniji. To so resnične zgodbe, ki so se dogajale in se še dogajajo vsakomur izmed nas. Predvsem pa so zgodbe, ki jih je spisalo otroško srce, v katerem ima Marija prav posebno mesto. Preberite jih ali jim prisluhnite.

V šmarnicah za odrasle bomo prisluhnili svetemu Janezu Henriku Newmanu.
V njih spremljamo življenjsko pot Janeza Henrika Newmana, spreobrnjenca iz Anglikanske cerkve v Katoliško in kasnejšega kardinala, ki ga je papež Frančišek leta 2019 razglasil za svetnika. Njegova osupljiva življenjska pot, ki je intimno prepletena s splošnim versko-izobraževalnim dogajanjem na britanskem otočju 19. stoletja, nas bo s svojim svetlim zgledom spodbujala in navdihovala.

Še lepše nam bo, če se bomo na šmarnice dobro pripravili in ustvarili šmarnično vzdušje. Kako lahko to naredimo?

  • Izberite poseben kotiček v vašem domu, ki bo postal molitveni kotiček vaše družine; mesto, kjer se boste ob večerih družili, molili, prebirali šmarnične zgodbe in ga bogatili z izdelki, ki jih boste ustvarjali. V molitveni kotiček postavite mizico (ki naj bo tako visoka, da jo bodo otroci zlahka dosegli) in nanjo razgrnite lep prtiček. Na prtiček postavite Marijino podobo ali kipec, prednjo pa vazico z rožami. Okrog mizice položite blazine za sedenje ali stole.
  • Vsak dan ob isti uri se vsi člani družine zberite v molitvenem kotičku in najprej preberite kratko zgodbo o deklici Lei, ki odkriva pomen različnih Marijinih imen. Vsaki zgodbi bo dodana tudi kratka dejavnost za celo družino, s pomočjo katere boste lahko ustvarjali ali se igrali.
  • Letošnje šmarnice prinašajo kratko spodbudo tudi za odrasle! Za starše, zakonce, odrasle in vse, ki si želite nekaj časa nameniti sebi, osebnemu premišljevanju, pogovoru s sozakoncem ali drugo odraslo osebo, smo za vsak dan pripravili kratko vprašanje ali dejavnost samo za vas … lahko jih delite s svojim zakoncem, mamo, očetom ali pa preprosto namenite stiku z samim seboj.

About

View all posts by