Nove orgle

BLAGOSLOV NOVIH ORGEL NA BREZOVICI – 3. april 2016

610_3812[1]

V nedeljo, 3.aprila, je škof Anton Jamnik blagoslovil nove orgle v župnijski cerkvi sv. Antona Puščavnika na Brezovici, ki so jih postavili orglarji Orglarstvo Močnik iz Cerkelj na Gorenjskem.610_3792[1]610_3764[1]610_3425[1]610_3802[1]610_3444[1]

POSTAVLJANJE NOVIH ORGEL – marec 2016

Orgle zgibanka- tiskV decembru 2015 so se pričeli zaključni pogovori z Oglarstvom Močnik v zvezi z datumom postavitve in glede vseh podrobnosti na samih orglah ter pričetek priprave za sestavljanje. V sodelovanju z arhitektom ter delom odbora so bile izbrane barve novih orgel, ki jih je potrdil tudi celoten odbor. V mizarski delavnici so v začetku januarja pričeli z barvanjem omare, orglarji pa z zahtevnim sestavljanjem igralnika in pripravo vseh detajlnih delov. Kot je bilo dogovorjeno so sredi januarja pričeli s sestavljanjem orgelske omare, ki je bila v celoti sestavljena konec januarja. V postavljeni omari so orglarji namestili in označili mesta prenosov in povezav. V tem času smo v župnijskem odboru izbrali še ostale izvajalce zaključnih del postavitve praktikablov, ogrevanja, električnih instalacij, talnih oblog in pleskarskih del.20160225_145936

Sestavljeno orgelsko omaro so v delavnici razstavili in je bila s piščalmi in ostalimi elementi orgel pripeljana v našo cerkev v sredo, 24. febreuarja 2016. S pomočjo domačinov in viličarja iz podjetja Špan d.o.o. se je večino delov omare, mehov in lesenih piščali dvignilo na kor in pripravilo za sestavljanje. Vsa dela so spremljali in vodili orglarji.

Postavitev same omare je trajala dva dni. Zatem so mizarske mojstre zamenjali orglarski mojstri. Vsi deli so izdelani z izredno natančnostjo in po večini ročno. Predvsem pa preseneti dejstvo, koliko posameznih detajlov je pred pričetkom sestavljanja potrebno pripraviti (primer: v orglah je vgrajenih preko 500 majhnih ležajev, ki skrbijo za tiho in mehko premikanje vodil).

Kot vsako dobro delo, so bile tudi nove orgle deležne IMG_7226blagoslova v okviru praznovanj štirih dni. Prvi dan v četrtek, 31. marca, je bil koncert  po večerni maši, pevskega zbora Adoramus pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika.
V petek, 1. aprila je bil  koncert  otroškega, mladinskega in mešanega pevskega zbora Brezovica ter igranje pritrkovalcev.
V soboto, 2. aprila, je bila predstavitev novih orgel in orgelski koncert. ,

Na belo nedeljo, 3. aprila 2015, ob 10. uri je bila slovesna sveta maša in blagoslov novih orgel. Slovesnost in blagoslov je  vodil pomožni škof dr. Anton Jamnik.