Nove orgle

BLAGOSLOV NOVIH ORGEL NA BREZOVICI – 3. april 2016

610_3812[1]

V nedeljo, 3.aprila, je škof Anton Jamnik blagoslovil nove orgle v župnijski cerkvi sv. Antona Puščavnika na Brezovici, ki so jih postavili orglarji Orglarstvo Močnik iz Cerkelj na Gorenjskem.610_3792[1]610_3764[1]610_3425[1]610_3802[1]610_3444[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVLJANJE NOVIH ORGEL – marec 2016

Orgle zgibanka- tiskV decembru 2015 so se pričeli zaključni pogovori z Oglarstvom Močnik v zvezi z datumom postavitve in glede vseh podrobnosti na samih orglah ter pričetek priprave za sestavljanje. V sodelovanju z arhitektom ter delom odbora so bile izbrane barve novih orgel, ki jih je potrdil tudi celoten odbor. V mizarski delavnici so v začetku januarja pričeli z barvanjem omare, orglarji pa z zahtevnim sestavljanjem igralnika in pripravo vseh detajlnih delov. Kot je bilo dogovorjeno so sredi januarja pričeli s sestavljanjem orgelske omare, ki je bila v celoti sestavljena konec januarja. V postavljeni omari so orglarji namestili in označili točna mesta prenosov in povezav. V tem času smo v župnijskem odboru izbrali še ostale izvajalce zaključnih del postavitve praktikablov, ogrevanja, električnih instalacij, talnih oblog in pleskarskih del.20160225_145936
Kot je bilo v dogovoru smo bili 21.2.2016 obveščeni iz orglarske delavnice, da so orgle pripravljene. Sestavljeno orgelsko omaro so razstavili in je bila s piščalmi in ostalimi elementi orgel pripeljana v našo cerkev v sredo 24.2.2016. S pomočjo domačinov in viličarja iz podjetja Špan d.o.o. se je večino delov omare, mehov in lesenih piščali dvignilo na kor in pripravilo za sestavljanje. Vsa dela so spremljali in vodili orglarji, ki so natančno vedeli kako stvari postaviti. Sledila je izmera in postavitev točnega mesta orgelske omare. Postavitev same omare je trajala dva dni. Zatem so mizarske mojstre zamenjali orglarski mojstri. Mojstri v pravem pomenu besede saj gre za urarsko natančno delo, ki ne dopušča hitenja hkrati pa izjemno natančen postopek postavljanja vseh delov orgel. Za vsakega od delov je v naprej določeno kdaj se ga bo vgradilo.

Vsi najmanjši deli so izdelani z izredno natančnostjo in po večini ročno. Predvsem pa preseneti dejstvo, koliko posameznih detajlov je pred pričetkom sestavljanja potre-bno pripraviti (primer: v orglah je vgrajenih preko 500 majhnih ležajev, ki skrbijo za tiho in mehko premikanje vodil).

Samo sestavljanje vsebine in piščali orgel bo potekalo 10-14 dni. Zatem pa sledi še uglaševanje samih piščali, ki lahko traja do tri tedne.

Kot vsako dobro delo, bodo tudi nove orgle deležne IMG_7226blagoslova, zato pripravljamo praznovanje v okviru štirih dni v katerih želimo najprej predstaviti tehnične sposobnosti orgel in dva koncerta pevcev, ki bodo njihovi sopotniki v nadaljnjih letih, ter blagoslov samih orgel.

Tako bo v četrtek, 31. marca po večerni maši, ki je ob 19h, koncert pevskega zbora Adoramus pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika.
V petek, 1. aprila bo po večerni maši, ki je ob 19h, koncert, ki ga bodo izvajali otroški, mladinski in mešani pevski zbor Brezovica ter pritrkovalci.
V soboto, 2. aprila bo po večerni maši, ki je ob 19h, predstavitev novih orgel in orgelski koncert, ki ga bodo izvedli organisti: Dalibor Miklavčič, Veronika Celarc, Ana Žitko, Lucija Žitko, Gregor Žitko, Matej Plevnik in Angela Tomanič. Izvajali bodo znana dela mojstrov klasične glasbe.
V nedeljo, 3. aprila ob 10. uri vabljeni na slovesno sveto mašo in blagoslov novih orgel. Slovesnost in blagoslov bo vodil pomožni škof dr. Anton Jamnik.